Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κυρ Μάϊ 10: Ηλιόπουλος

Ας επανέλθουμε στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων:

Στις 5 θέσεις πτυχιούχων Νομικών ή Πολιτικών ή Κοινωνικών ή Φιλοσοφικών ή Ιστορικών ή Θεολογικών (!) ή Παιδωγωγικών (!) Σπουδών:

1ος είναι ο κος Ηλιόπουλος Ηλίας του Ιωάννη

O κος Ηλιόπουλος είναι ήδη ερευνητής του Ινστιτούτου Αμυντικού Αναλύσεων που εποπτεύεται από το ΥΕΘΑ. ( http://www.iaabooks.gr/articles/Geo_11.pdf σελίδα 100 )

Όπως φαίνεται στο σύντομο βιογραφικό του στο http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=67650 "Ο Ηλίας Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπ/μίου Αθηνών και κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen), στους τομείς της Ιστορίας Ανατολικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας και της Πολιτικής Επιστήμης. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής (Dr. Phil) του αυτού Πανεπιστημίου. Η διδακτορική διατριβή του, βασισμένη σε εκτενή έρευνα των Βρεταννικών, Γερμανικών, Αμερικανικών και Ελληνικών Διπλωματικών Αρχείων, πραγματεύεται την θέση της Ελλάδος εντός του συσχετισμού ισχύος και επιρροής των Μεγάλων (Ναυτικών και Ηπειρωτικών) Δυνάμεων της εποχής και την ρεαλιστική Στρατηγική Ανασχέσεως της Αναθεωρητικής Απειλής κατά της Ελλάδος."

Στην περίπτωση του κου Ηλίας Ηλιόπουλου, με όλο το *άριστο* επιστημονικό υπόβαθρο που διαθέτει, εγείρειται δυστυχώς ζήτημα όσον αφορά ότι οι σπουδές του, πτυχιακές και διδακτορικές, είναι στο αντικείμενο της Ιστορίας - και το ζήτημα αυτό δεν το εγείρω εγώ -το είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από το Φεβρουάριο χαρακτηρίζοντας από την περιγραφή αυτών των 5 θέσεων το διαγωνισμό ως φωτογραφικό. Δείτε εδώ: http://www.scribd.com/doc/14528214/-55-5209 για την ερώτηση Βάσως Παπανδρέου και Καχριμάκη μαζί με την απάντηση Υπουργού Εθν. Άμυνας Μεϊμαράκη.

Όμως το θέμα μου δεν είναι αυτό, είναι όμως είπα και στη αρχή η σχέση με τo Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του ΥΕΘΑ. Tο ΙΑΑ εκδίδει ένα επιστημονικό περιοδικό, ονόματι Γεωστρατηγική ( μπορείτε να το δείτε και οι ίδιοι, μαζί με τις άλλες εκδόσεις του ΙΑΑ, στο http://www.iaa.gr/aa/categ.asp?CategID=5 )

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τεύχος 11 (Μάιος - Αύγουστος 2007): http://www.iaabooks.gr/articles/Geo_11.pdf

* Ηλίας Ηλιόπουλος, " 'Το Σενάριο του Ναυτικού', Η Απόπειρα Εναλλακτικής Στρατηγικής της Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού, σελ. 28-47

* Ηλίας Ηλιόπουλος, "Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ / Αμυντική Πολιτική / Αμυντική Στρατηγική / Επιχειρησιακά Δόγματα / Το Δόγμα του Ναυτικού των 'Χιλίων Πλοίων' / Παγκόσμιος Συμμαχία για την Ασφάλεια των Θαλασσών, σελ. 100-103

* Ιωάννης Μάζης, Βιβλιοκριτική για Ηλία Ηλιόπουλου "Ζητήματα Γεωπολιτικής και Διπλωματίας Ναυτικών και Ηπειρωτικών Δυνάμεων στον Σύγχρονο Κόσμο" (ο κ. Μάζης ήταν τότε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΑΑ), σελ. 104-105 (τελευταία παράγραφος: "αυτονοήτως αξιέπαινος ο συγγραφέας")

Τεύχος 7 (Ιανουάριος - Απρίλιος 2007): http://www.iaabooks.gr/articles/Geo_7.pdf

* Ηλίας Ηλιόπουλος, "Η Τουρκία ως πρότυπο των μουσουλμανικών δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ", σελ. 143 (145 του PDF) - 178

Επίσης το ΙΑΑ εκδίδει ένα επιστημονικό περιοδικό στην αγγλική γλώσσα , ονόματι Defensor Pacis ( μπορείτε να το δείτε και οι ίδιοι στο http://www.iaa.gr/aa/item.asp?ItemID=319 )

Τεύχος 21:

* Ilias Iliopoulos, "Lessons Learned From Naval History and Geopolitics" ( http://www.iaabooks.gr/articles/Pacis_21.pdf , σελ. 41-45)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου